четвртак, 10 новембар 2016

МИКЕЛАНЂЕЛО И СИКСТИНСКА КАПЕЛА

Оцените садржај
(0 Гласови)

У програму  Ликовне културе за трећи разред  предвиђени су и садржаји  ЛИКОВНА  ДЕЛА И СПОМЕНИЦИ КУЛТУРЕ.

Учитељица Ана Стојановић је својим ђацима трећег разреда приредила право искуство у упознавању уметника Микеленђела и једног од његових ремек дела. Ђаци су се први део часа, уз презентације и веома занимљиве филмиће ,упознали са уметником и неким његовим најзначајнијим делима. Фокус су трећаци задржали на осликавању чувене Сикстинске капеле. Други део часа су провели у библиотеци где ихје дочекало изненађење. Добили су задатак да осмисле изглед таванице своје учионице или собе у сличним условима у којима је и сам уметник радио. Како је он поједине мање  делове морао да осликава у лежећем положају и ђаци трећаци су покушали да у не баш лаким условима за рад заврше своја дела.

Уз чуђење, узбуђење и смех трећаци су из лежећег положаја покушавали да стварају. Часу је присуствовала и са ђацима цртала и наша директорка школе.

Тако је приближена и дочарана атмосфера тешког рада једног од највећих уметника света, његова упорност и истрајност у стварању дела које изнова инспирише и  фасцинира све генерације .

Како је Микеланђело на првом месту био вајар, затим сликар, архитекта, песник, потрудили смо се да и  трећаци прошире своја интересовања и вештине.

На часу ОД ИГРАЧКЕ ДО РАЧУНАРА истражили смо како је то бити и архитекта. Рад у групама уз лего коцке нам је донело велико задовољство и неке занимљиве грађевине.

 

АКО ЖЕЛИТЕ ВИШЕ ДА САЗНАТЕ О ВАЈАРУ, СЛИКАРУ, АРХИТЕКТИ, ПЕСНИКУ, ВЕЛИКОМ УМЕТНИКУ МИКЕЛАНЂЕЛУ ОТВОРИТЕ СЛЕДЕЋЕ ЛИНКОВЕ:

Живот и рад Микеланђела

 

О условима рада у Сикстинској капели

 

Прочитано 1751 пута