уторак, 17 јануар 2017

ВРШЊАЧКИ ТИМ

Оцените садржај
(4 Гласови)

У току септембра и октобра, чланови Вршњачког тима (њих 14) су осмислили и спровели анкету међу својим наставницима, о томе шта они мисле о нашим ученицима и количини насиља у Школи.

Анкета садржи 4 питања отвореног типа. У анкети је учествовало  19 наставника , тј. сви који предају ученицима од 5. до 8.разреда.

Анализа резултата показала је следеће:

  • На 1. Питање „Шта је то позитивно, што по Вашем мишљењу ,издваја наше ђаке од ђака из других школа?“  највећи број наставника је рекао „ништа посебно“ и исто толико њих да су „лепо васпитани“. Нешто мање одговорило је да су паметни, да владају складни односи међу њима, да су из стимулативних породица, духовити, свестрани....Изненађује велики број одговора да се наши ђаци ни по чему не издвајају од ђака из других школа, али је интересантно да исто толико њих сматра да су нам ђаци васпитани ,што нам говори  да наша школа није изгубила своју васпитну функцију.
  • На 2. Питање „Да ли мислите да  у  нашој школи у великој  мери постоји вршњачко    насиље?“ сви наставници су се поделили на само 2 одговора – „у врло малој мери“ (њих 11) и „не“ (њих 8). Ова два одговора су врло слична и можемо закључити да наставници  сматрају да је у нашој школи насиље сведено на минимум и да се са ђацима пуно ради на ту тему и да заједно решавамо проблеме на конструктиван начин.
  • Питање број 3.гласи „Шта ви радите када се сретнете са насиљем?“. Скоро једногласно одговори су „разговарам или обавештавам родитеље, психолога, родитеље“. Оно чему се уче  и ђаци  је то је да одмах мора да се реагује и пријави насиље. Из ових одговора се види да наставници својим примером показују да је то набољи начин за решавање конфликата.
  • Код последњег, четвртог, питања „Шта мислите да можете да учините да се насиље смањи?“ одговори су се расули, али ако погледамо боље сви се односе на позитивне и ненасилне реакције – обавестити родитеље, послати код психолога, на часу одељењске заједнице разговарати, организовати стручна предавања, укључити полицајца и обезбеђење, подсећати ученике на правила понашања...

Одговори дати на последње питање се поклапају са мишљењем наставника да насиља у нашој школи има врло мало, јер управо тим својим реакцијама су допринели постојећој, доброј атмосфери у Школи.

 

Прочитано 1021 пута