субота, 02 фебруар 2019

ЗИМСКИ РАСПУСТ У СКАДАРЛИЈИ

Оцените садржај
(1 Глас)

Ове школске године ђаци наше школе имају прилику да се друже и кроз забаву нешто науче и на зимском распусту.

Активности и радионице у просторијама школе намењене су млађем школском узрасту у првој недељи распуста.

Први дан распуста, петак 1.фебруар , обележило је дружење деце на три радионице – „Покрени свој цртеж“, „Оригами“ и „Ручни радови“.

Покрени свој цртеж

Прва радионица била је посвећена краткој историји анимираног филма. Пратили смо развој анимације од првих пећинских цртежа, преко оптичких играчака, па све до данашње, компјутерске, анимације. Упознали смо прве анимиране филмове, јунаке, звезде, сазнали шта је то стоп анимација и који је наш анимирани филм добио Оскара. Био је то прави, мали зимски биоскоп.

Радионица се завршила израдом оптичке играчке – трауматроп. Свако дете је покренуло свој цртеж и направило први корак у свету анимације. Радионицу је осмислила и водила учитељица Ана.

Оригами

Традиционална јапанска техника савијања папира била је тема друге радионице.

Од настанка у Кини, па до Јапана, где је ова техника доживела прави процват и добила епитет националне уметности, са њеним развојем и карактеристикама децу је упознала учитељица Тамара.

Са великим трудом и стрпљењем деца су направила свог првог ждрала. А кад направе још 999, по јапанском народном веровању, оствариће им се велика жеља.

Ручни радови

Последња радионица првог дана распуста била је посвећена народној традицији и ручним радовима. Кроз причу о животу деце у прошлости, о њиховим играма и играчкама, децу је водила учитељица Јелена.

Вешти прстићи су направили и сашили крпене лопте. Радионица се завршила веселим вежбањем и игром овим оригиналним и јединственим, малим уметничким делима.

Прочитано 622 пута