Позориште сенки

Позориште сенки "Скадарлија" је настало школске 2006/2007. по идеји проф. разр. наставе у ОШ "Скадарлија" Тамаре Шекуларац која је желела да код ученика свог одељења развије осећај за тимски дух, толеранцију и колективни рад као и осећај за лепо. Овим пројектом обухваћени су сви ученици једног одељења млађих разреда, ликовна секција школе и многи ђаци који су учествовали било својим идејама, било креативним или физичким радом.

Од 2007. године до данас, ова трупа је реализовала четири представе:

  • 2007 . "Палчица"
  • 2008. "Страхиња у земљи сенки"
  • 2009. "Мали принц"
  • 2011. "Мала сирена"

Позориште сенки као медиј је изабрано због узраста глумаца, њиховог броја и различитих способности и карактера. Предпостављено је да екран на коме се представа изводи предстваља својеврстан зид који штити глумце од погледа публике, тиме умањује трему и олакшава природност покрета док прављење сенки појачава жељу за игром.

У неким представама, доњи део екрана ипак је остављен отворен тако да глумци имају утисак заштићености а публици је омогућен поглед и на дешавања иза сцене. Контраст мирног тока представе на екрану и наизглед хаотичне, готово мравињачке организације у позадини дао је овој представи још једну димензију, свест саме публике о труду који деца улажу у свој наступ.

У другим представама, екран је величине 8X4 метра и потпуно заклања глумце, стварајући код посматрача утисак да се ради о биоскопској представи.

Представе су осмишљене тако да ученици стварају сенке својим телима, маскама и луткама закаченим на штапове, пратећи звучни запис који је такође снимљен у школи. Невидљиви наратор представља мали омаж традиционалним источњачким позориштима сенки и диригента целој групи деце.

Везани за тачно одређен тајминг снимљене матрице, ученици су били принуђени да буду упућени једни на друге, да се међусобно помажу, сарађују и допуњују као и да са максималном концентрацијом, пажњом и љубављу рукују луткама с обзиром на њихову крхку грађу

Изворима светла; батеријским лампама, разнобојним лед диодама, ласерима и сл, као и рачунаром који је, у неким представама коришћен за стварање звучних и светлосних ефеката, такође управљају ученици.

Скице за лутке израђују ученици млађих разреда и ликовне секције а изабране скице ученици секције секу од картона. Звучни запис се састоји од снимљених дечијих гласова који нас воде кроз причу, фрагмената музичких нумера и звучних ефеката.

Стварање представе подразумева ангажовање из више области тако да су ђаци на специфичан начин прелазе градиво из српског језика и књижевности, музичке културе, ликовне културе, информатике, техничке културе, физике, физичке културе, биологије и историје. Оваквим начином наставе деца кроз игру развијају естетске критеријуме, осећај за ритам, осећај за покрет, временско - просторну координацију и моторику. Дружење и неопходно узајамно помагање подстичу примарни задатак да се развија и чува тимски дух.

Координатор рада ученика старијих разреда и главни сарадник на пројекту је проф. ликовне културе Јован Глигоријевић.

Овај пројекат је, због специфичног начина рада са целим одељењем, ушао у развојни план школе, а прошле школске године акредитовали смо и семинар под називом "Позориште сенки у настави" који је намењен свим наставницима у Републици који су заинтересовани да кроз овај начин своје часове учине интересантнијим. Свака од ових представа је побеђивала на општинским такмичењима кратких драмских форми у више категорија, "Страхиња у земљи сенки" је добитник друге награде на једној од Републичких смотри дечјих позоришта одржаних претходних година на којима је трупа је више пута добијала прве награде за сценографију и иновацију као и награду за најбољег глумца упућену целом одељењу. Такође, сценографија за представу "Палчица" је добитник I награде на Републичкој смотри дечјег ликовног стваралаштва.

Тамара Шекуларац, проф. разр. наставе

Јован Глигоријевић, проф. ликовне културе

Претрага

ОДЛУКА ВЛАДЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Влада Републике Србије донела је одлуку да се, услед тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, привремено обустави наставни рад у свим основним и средњим школама.

Привремено обустављање наставе у школама не значи и обустављање образовно-васпитног рада са ученицима.

Министарство просвете, науке и технилошког развоја припремило је оперативни план за наставак рада школа у отежаним условима који омогућава организовано учење на даљину и подржава реализацију образовно-васпитних активности кроз различите канале и облике комуникације:

  • емитовање посебно припремљених и адаптираних образовних садржаја за ученике основних школа на трећем програму РТС-а;
  • успостављање репозиторијума образовних видео-садржаја за ученике средњих школа на платформи РТС Планета;
  • успостављање националне платформи за онлајн учење Моја школа; -стављање на располагање сета алата за онлајн комуникацију ученика и наставника;
  • стварање услова за дигиталну солидарност – дељење ауторских наставних материјала међу практичарима.

У наредном периоду родитељи и ученици добиће упутства за организовање и спровођење наставе на даљину почевши од 17.03.2020. године (уторак).

www.rasporednastave.gov.rs

Документа школе

Школски програм за први циклус образовања

Школски програм за други циклус образовања

Годишњи план рада школе за шк. 2019/20. годину

Извештај о реализацији Годишњег плана рада школе у шк. 2018/19. години

Извештај о раду директора у шк. 2018/19. години

Школски развојни план 2019/22.

Школски летописи

Школски ЛЕТОПИС 2020

Школски ЛЕТОПИС 2017

Школски ЛЕТОПИС 2016