Зачарана шума

У једној густој шуми пуној високог, столетног дрвећа, живело је у миру и слози пуно шумских животиња. Било је ту вукова, лисица, јежева, птица, инсеката, али свима су била омиљена три брата мечета.

Шума је била прелепа, увек се чула песма птица, животиње су биле расположене и помагале су једне другима. Једини проблем је био то што је на врху планине, близу шуме живео зли чаробњак, који није могао да поднесе срећу животиња и лепоту шуме. Једне ноћи,када су све животиње спавале, а ноћне птице биле заокупљене ловом, чаробњак је летео изнад шуме и посуо је чаробним прахом. Када су се животиње ујутру пробудиле затекла их је хладноћа и тишина. Уместо травнатог тепиха сада је коров и гола земља, сва храна је нестала, а ни сунца више није било.

Уместо зелених крошњи дрвећа сада су голе гране и још понеки суви лист. Уплашене животиње су се скупиле у пећини код три мечета. Дошли су на идеју да позову свог друга дечака који живи са својом баком, добром чаробницом у оближњем селу. Пошто су се сви плашили да изађу из пећине, најмања птичица из шуме је рекла да ће она да однесе дечаку поруку коју је мече написало, зато што она може да прође до села неприметно.

Када је дечак добио поруку обавестио је баку и замолио је да што пре нађе магију која ће излечити шуму. Бака је целе ноћи припремала састојке и направила прах, који је јачи од чаробњаковог. Дечак је сачекао ноћ и са спасоносним прахом и баком стигао у пећину где су га чекали забринути пријатељи. Бака је научила све птице како да у исто време узлете изнад шуме и проспу прах по њој. Рекла им је кад зли чаробњак спава и када је најбољи час за то. Птице су је послушале и сачекале. Урадиле су све као што је бака рекла и у том тренутку шума је позеленила, а сунце је грануло.

Цвеће се уздигло и замирисало. Све животиње су изашле из пећине и радовале се. Направиле су гозбу за дечака и баку и целе ноћи су славили. Чаробњак је био побеђен и никад се више није вратио.

Све животиње и дечак и бака били су срећни,и добро је опет победило зло.

Григорије Аврамовиц IV/3