Простор

ОШ "Скадарлија" налази се у најужем центру града. Излази на две улице: Скадарску 35 и Француску 26, при чему је већина учионица окренута дневном миру, тишини и светлости Скадарлије по којој школа носи име. По свом положају школа припада боемској четврти Скадарске улице која има наглашену потребу за културно-уметничким програмима. У непосредној близини школе налазе се државне и националне установе, факултети, средње школе, предшколске установе, музеји, позоришта и бројни културноисторијски споменици.

Положај школе

Привредно окружење школе углавном чини услужна делатност. Економска и образовна структура становништва је боља у односу на Град и Републику. Наша школа је окружена неким од најлепших делова Београда: боемска четврт Скадарлија, Кнез Михајлова, Калемегдан, Трг републике, Ботаничка башта, ЗОО врт...

Налазимо се ...

Налазимо се у непосредној близини најпознатијих и највећих културних и других институција као што су:

 • Музеји: Народни музеј, Педагошки музеј, Вуков и Доситејев музеј, Етнографски музеј, Народни музеј, Војни музеј, ПТТ музеј, Музеј Николе Тесле
 • Позоришта: Народно позориште, Позориште "Бошко Буха", Позориште "Душко Радовић", Позориште на Теразијама, Битеф театар
 • Градска библиотека
 • Дечији културни центар Београда
 • Биоскопи "Јадран", "Балкан" и "Козара"

Такође, споменици на Тргу Републике, Калемегдан, Ботаничка башта, Планетаријум и Скадарлија у којој је лоцирана школа, објекти су у друштвеној средини који се користе за реализацију васпитно-образовних задатака.

Нешто о Скадарлији

У Скадарлији је живео и умро познати српски књижевник и сликар Ђура Јакшић. Његова кућа је претворена у састајалиште песника Скадарлијских вечери. У данашњој Скадарлији, која је изузетна туристичка атракција Београда, налазе се познати ресторани: Три шешира, Шешир мој, Има дана, Два јелена, Скадарлија, Златни бокал и Два бела голуба, затим галерије, продавнице антиквитета и сувенира.

Ову амбијенталну целину, чија је ревитализација почела 1968. године, урбанистички и архитектонски је обликовао познати београдски архитекта Угљеша Богуновић, сачувавши њене постојеће вредности, а уводећи, истовремено, све што је неопходно за савремено функционисање и високи стандард.

Стари, боемски део Београда, Скадарлија, настао је крајем 19. и почетком 20. века када су њене кафане биле стециште најпознатијих имена културног Београда. Најчешће је пореде са париским Монмартром, како по изгледу, тако и по веселој уметничкој атмосфери.

Овај део града формирао се у првој половини 19. века, а 1872. године Скадарска улица је добила име, када је извршена и нумерација кућа. У Скадарлији су некада становали многи познати књижевници, глумци, сликари и новинари. Боемско обележје поприма од 1901. године, када су се, после рушења познате кафане Дарданели, њени гости преселили у кафане Скадарлије. Ту су многе виђене домаће и стране главе своје најлепше дане проводили ноћу.

Простор и опремљеност школе

Школа располаже школским простором чија корисна површина износи 4122 м2. Школа је опремљена новим намештајем и савременим наставним средствима.

За школску 2008/09. годину додатно опремили школу са комплетним новим намештајем (клупе, столице, табле, плакари, опрема за физичко васпитање, витрине и клупе за ходнике и холове). Новим намештајем опремљене су библиотека, зборница, канцеларије стручних сарадника и финансијско-административног радника, продужени боравак, трпезарија и кафе кухиња.

Поменућемо само оно најважније:

 • 14 кабинета (са 10 помоћних просторија за припрему),
 • 2 сале (фискултурна и свечана)
 • Опремљена трпезарија са кухињом
 • Две галерије
 • Музеј дечјег ликовног стваралаштва
 • 3 мања дворишта, која су истовремено и спортски терени
 • Ормарићи за ученичке ствари

Техничка опремљеност

У свакој учионици постоји ТВ и ДВД плејер, у школи постоји неколико видео-бимова и кабинет за информатику опремљен најмодернијим рачунарима и потребном опремом, а поред тога школа поседује и друга бројна визуелна и техничка средства за наставне предмете.

Од ове године имамо и две "паметне табле" – мултимедијалне и интерактивне табле.

Ове табле, поред тога што се могу користити као класичне, омогућавају писање интерактивним пером (које преузима функцију миша) и приказивање различитих слика, шема, мапа, табела (које се уносе преко рачунара), са којима се после може баратати и директно преко екрана који реагује на додир.

"Паметна табла" може да сачува податке који су на њој и да пренесе садржај на рачунар ученика који нису у школи због болести или нечег другог.

Више у овој категорији: « Историјат