За осмаке

За осмаке (1)

Драги Осмаци ускоро вас чека упис у средњу школу!

Пред Вама је велика одлука коју би требало да донесете – коју школу уписати. Ту одлуку морате донети самостално, али претходно морате ускладити ваше жеље и могућности, тако што ћете се информисати које све школе постоје (трогодишње, четворогодишње, гимназије, средње стручне, специјализоване…) и који образовни профили у оквиру сваке од њих (природни или друштвени смер, техничар, лаборант, цвећар, тапетар, возач, рачуновођа…). Исто тако, морате знати број бодова који носите из основне школе, на основу успеха из 6, 7, и 8. разреда.

Укупан број бодова који можете „понети“ из школе је 60. То можете израчунати тако што ћете просек из 6, 7. и  8. разреда помножити са 4:

VI x 4 + VII x 4 + VIII x 4

               Укупан број бодова који можете освојити на завршном испиту је 40. Завршни испит се састоји из 3 теста – српски језик, математика и комбиновани тест ( физика, хемија, биологија, историја и географија).

               Донети одлуку није лако. Тај процес је пун “замки”. Хајде да видимо које су и да их заједно савладамо не упаднувши ни у једну од њих:

  1. “Ја сам вуковац. Школа ми иде супер. Шта год да упишем бићу добар” – али признај да те не занимају баш сви предмети подједнако и да су ти наставници понекад гледали кроз прсте. Нека ти то буде на памети када будеш доносио одлуку.
  2. “Уписаћу оно шта ми кажу родитељи, иако то не желим” – родитељи јесу ти који те безусловно воле и спремни су да учине све за тебе, али они не могу доносити одлуку у твоје име. Седи и поразговарај са њима о својим жељама. Они ће те сигурно разумети и посаветовати.
  3. “Ићу ћу у школу где и сви моји другари” – другарство је важно и вредно сваког поштовања, али мораш бити свестан својих квалитета, слабости и интересовања и у складу са тим одабрати школу. Увек је ту време после школских обавеза које можеш проводити са пријатељима.
  4. “Уписаћу школу која ће ми омогућити посао који доноси материјално благостање” – не заборави да има мало амбасадорских, директорских, менаџерских… места, као и то да материјалне вредности нису најважније.
  5. “Уписаћу школу која ми је најближа” – мислим да нема потребе образлагати зашто ово није најважнији критеријум за избор школе.
  6. “Имам слаб успех. Уписаћу било шта, а можда и ништа” – јесте важно не остати неуписан, али пред тобом је огроман број могућности и сигурно постоји школа која би ти одговарала.
  7. “Имам само једну жељу. Ако то не успем да упишем, уписаћу било шта” – ма колико твој професионални избор био савршен, мораш знати да је сваки човек способан да обавља читав низ занимања.

 

И још једном запамти да мораш ускладити жеље и интересовања! Ако имаш проблем или дилему у доношењу одлуке у вези са избором средње школе увек можеш да се обратиш родитељима,  разредном старешини, психологу или педагогу.

СРЕЋНО!!!

Невена и Бојана

Погледајте водич за избор занимања:

Водич за избор занимања