БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА ШК. 2023/24. ГОД.

March 24, 2023

Министарство  просвете  планира да, у складу са Одлуком  Владе Републике Србије,

05 Број: 401-2079/2023 од 16.03.2023. године, обезбеди бесплатне уџбенике и друга наставна средства  из уџбеничких комплета (у даљем тексту: уџбеници) које су школе изабрале да користе у настави у школској 2023/2024. години за ученике основних школа.

Циљ ј е да се у школској 2023/2024. години, а у складу са средствима из буџета за 2023. годину, у оквиру Програмске активности Набавка наставних средстава за ученик е, полазнике и усттюве, обезбеде бесплатни уџбеници за  што већи број ученика основних школа.

У складу са тим, потребни су нам подаци о броју ученика у основним школама на териториј и Републике Србије и то подаци о:

  • ученицима из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне  помоћи);
  • ученицима који основношколско образовање и васпитање  стичу  по индивидуалном образовном  плану, укључујући  и ИОП 3;
  • ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом , који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су  им  прилагођени  уџбеници , као и ученици који образовно-васпитни рад не оставрују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајева писмо, електронски  формат);
  • ученицима основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете у систему образовања и васпитања ;
  • ученицима првог и другог разреда основне школе који су глуви, а кјима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео садржајима на српском знаковном језику.

Школи се као доказ о испуњености услова доставља следећа документација:

  • за ученике социјално/материјално угрожених породица – примаоце новчане социјалне помоћи, решење (копија) којим се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи;
  • за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања (средња школа, факултет), потврду образовно-васпитне установе о својству ученика, односно студента. Потврда образовно-васпитне установе о својству ученика прилаже се за свако дете.
  • за ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете и налазе се у основној школи, школа не издаје потврду, јер школа поседује податке о наведеним ученицима.

За ученике који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП 1, ИОП2 и ИОПЗ), није потребна посебна документација, јер школа поседује податке о наведеним ученицима .

Директор и запослени у школи одговорни су за благовремено обавештавање свих родитеља, односно других законских заступника ученика, путем успостављенх канала комуникације, прикупљање документације, унос и тачност унетих података.

Захтевану документацију школе чувају у својој архиви и достављају је на захтев надлежне школске управе.

НАПОМЕНА: ДОКУМЕНТАЦИЈА СЕ ДОСТАВЉА ДО 1. 4. 2023. ГОДИНЕ. 

ХВАЛА.

повезане вести

ГАЛЕРИЈА ЗИМСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

ГАЛЕРИЈА ЗИМСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Захваљујући уметницима првог разреда, наши ходници и прозори постали су галерија зимске чаролије. Сваким покретом њихове четкице настајала је све лепша представа снежне идиле. На прозорима се могу видети украси, пахуље, јелке, ирваси, Снешко Белић, Деда Мраз... Њихови...

Посета Музеју науке и технике у оквиру СНА, предмет Животне вештине

Посета Музеју науке и технике у оквиру СНА, предмет Животне вештине

Ученици ОШ „Скадарлија“,  одељења 5/3, посетили су Музеј науке и технике у оквиру манифестације „Ноћ музеја“, која је одржана 29. септембра 2023. Посета Музеју је била посебно интересантна јер су ученици имали прилику да се упознају са техничким иновацијама и...

ПРАВАЦ У ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ НА ДРУЖЕЊЕ СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА 2023.

ПРАВАЦ У ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЈ НА ДРУЖЕЊЕ СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА 2023.

У понедељак, 20. новембра ученици 4/1 имали су част да за њих буде организована узбудљива радионица „Мали кустос, мали конзерватор“ у Етнографском музеју. Повод је обележавање Светског дана детета, установљеног на Генералној скупштини УН 1954. године. Циљ је ...