ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018.

September 17, 2018

Европска година културне баштине

Уметност дељења

Предавање и концерт „СВИРАЛЕ ЗОВ“ проф др. муз. ум. Милоша Николића

Петак 21. септембар 2018. године
Дечији културни центар

Ученици одељења V-3 и VI-1, у пратњи наставнице музичке културе Јелене Јојић и наставнице српског језика Светлане Тасић, имали су прилику да нешто ново науче о традиционалној српској култури и музици, слушајући причу о кавалу, фрули и гајдама, али и уживајући у њиховим тоновима.

У богатој српској музичкој култури посебно место заузима музика која се изводи на дувачким инструментима. Познати музичар, кларинетиста, Милош Николић, др муз. ум. одржаo je предавање о пореклу, изради, употреби и значају традиционалних дувачких инструмената – кавал, дипле, фрула и гајде.

Занимљива прича о свиралама обогаћена је извођењем изворних пастирских мелодија, ора и кола са Косова и Метохије и из других српских крајева.

повезане вести

РЕЗУЛТАТИ 49. МАТЕМАТИЧКОГ ТУРНИРА

Наша школа је и ове године учествовала на Архимедесовом математичком турниру (Првенство основних школа Републике Србије у математици), које је одржано 18. 5. 2024. на Бановом брду.  Школа је добила ПОХВАЛУ, за коју је заслужна петочлана екипа:  Ева Доманџић...

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

У уторак, 4. јуна 2024. године, угостили смо у нашој школској библиотеци ауторку књиге „Мала књига о великим стварима“ Марију Манојловић. И управо је тако и текао наш разговор, говорили смо о великим и важним стварима подстакнути наизглед овом малом књигом. Причу...