НАШИ ПРЕДШКОЛЦИ

April 19, 2024

Игра је за дете стваралачка прерада стварности и чин замишљања искуства.  
Игра је машта у акцији и форма истраживања.

Дете има урођену мотивацију да учи и сазнаје.

Деца као социјална бића, која се играју, живе и уче уз друге и са другима, воле да буду у заједници са децом и одраслима.  Од рођења настоји да разуме свет који га окружује и да њиме овладава. Учење је процес  заједничке конструкције знања са вршњацима и одраслима у ситуацијама које за дете имају лични смисао и значење.

За децу је веома важна могућност интеракције са вршњацима, млађом и старијом децом, учествовање у заједничким активностима и развијање пријатељстава. Вршњаци су извор подршке и изазова и дете мора научити да интегрише припадништво вршњачкој групи (да следи, прихвата, сарађује, усаглашава се, поштује правила) са другим аспектима вршњачких односа, као што су такмичење, преузимање вођства и разрешавање конфликата.
Односи са вршњацима су кључна компонента адаптације у детињству јер се кроз њих развијају капацитети саморегулације и блискост и разумевање других.


Игра је јединствен чин у ком се активирају сви потенцијали детета.


Дете је биће игре. Игра је прирођен начин односа детета према свету кроз који оно доживљава, проширује и прерађује искуства, обликује себе и свет и гради сазнања о себи и свету, развијајући потенцијал отворености, флексибилности и стваралаштва, као основе свеколиког учења и развоја. Дете учи у ситуацијама и активностима које се заснивају на игровном обрасцу ‒ добровољности, иницијативи, динамичности, преговарању, посвећености, отворености, преиспитивању.


повезане вести

„Ђачка реч”

„Ђачка реч”

Позивамо вас да прелистате ново издање школског часописа „Ђачка реч”, које је смо припремили поводом Дана школе. На припреми овог броја радили су чланови новинарске секције, ученици: Лола Ерак VII1, Уна Ђорђевић VII2, Христина Милутиновић V3, Дуња Тешић VII1, Софија...

ДАН ШКОЛЕ

ДАН ШКОЛЕ

Овај дан је посебан дан у години за све нас, јер нас подсећа на заједничке тренутке, напоре и успехе које смо постигли као једна велика школска породица. Школа је много више од зграде у којој учимо. То је место где се рађају пријатељства, где се стичу прва знања и где...