ПИСМА, НАУКА, КУЛТУРА И УМЕТНОСТ НАРОДА СТАРОГ ИСТОКА

December 17, 2018

Извештај – угледни час
наставник: Јована Софијанић 

Наставница је поделила ученике у три групе. Прва група је добила материјал од наставника – Хамурабијев законик који треба да прочитају и опишу шта је он предвиђао какве казне и глинену плочицу – да напишу  нешто на глиненој плочици клинастим писмом. Друга група добија папирус као материјал на ком се писало у Египту и да смисле речи које је могуће написати хијероглифима ( претходно су добили материјал за то) и објасне на основу текста како се правио папирус. Трећа група је имала задатак да направи пирамиду (да залепе сличице на одговарајућа места и саставе фотографију три велике пирамиде у Гизи) и мумију па да објасне на основу текста како се мумифицирало и шта је то допринело у  науци.

Наставница је ученицима пуштала презентацију на пројектору о овој наставној теми, објашњавала где су настала прва писма, када и како су изгледала. Које науке су се развиле на Старом истоку и шта је то све допринело данас. Наставну јединицу прате и одређене фотографије како би ученицима што боље приближиле овај период.

Ученици су радили своје задатке које им је наставница задала и активно су учествовали сви ученици у групи. Када су завршили  представници група су излагали шта су написали на глиненим плочицама, папирусу и шта су то направили и научили.

повезане вести

РЕЗУЛТАТИ 49. МАТЕМАТИЧКОГ ТУРНИРА

Наша школа је и ове године учествовала на Архимедесовом математичком турниру (Првенство основних школа Републике Србије у математици), које је одржано 18. 5. 2024. на Бановом брду.  Школа је добила ПОХВАЛУ, за коју је заслужна петочлана екипа:  Ева Доманџић...

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

У уторак, 4. јуна 2024. године, угостили смо у нашој школској библиотеци ауторку књиге „Мала књига о великим стварима“ Марију Манојловић. И управо је тако и текао наш разговор, говорили смо о великим и важним стварима подстакнути наизглед овом малом књигом. Причу...