ПИСМА, НАУКА, КУЛТУРА И УМЕТНОСТ НАРОДА СТАРОГ ИСТОКА

December 17, 2018

Извештај – угледни час
наставник: Јована Софијанић 

Наставница је поделила ученике у три групе. Прва група је добила материјал од наставника – Хамурабијев законик који треба да прочитају и опишу шта је он предвиђао какве казне и глинену плочицу – да напишу  нешто на глиненој плочици клинастим писмом. Друга група добија папирус као материјал на ком се писало у Египту и да смисле речи које је могуће написати хијероглифима ( претходно су добили материјал за то) и објасне на основу текста како се правио папирус. Трећа група је имала задатак да направи пирамиду (да залепе сличице на одговарајућа места и саставе фотографију три велике пирамиде у Гизи) и мумију па да објасне на основу текста како се мумифицирало и шта је то допринело у  науци.

Наставница је ученицима пуштала презентацију на пројектору о овој наставној теми, објашњавала где су настала прва писма, када и како су изгледала. Које науке су се развиле на Старом истоку и шта је то све допринело данас. Наставну јединицу прате и одређене фотографије како би ученицима што боље приближиле овај период.

Ученици су радили своје задатке које им је наставница задала и активно су учествовали сви ученици у групи. Када су завршили  представници група су излагали шта су написали на глиненим плочицама, папирусу и шта су то направили и научили.

повезане вести

„Ђачка реч”

„Ђачка реч”

Позивамо вас да прелистате ново издање школског часописа „Ђачка реч”, које је смо припремили поводом Дана школе. На припреми овог броја радили су чланови новинарске секције, ученици: Лола Ерак VII1, Уна Ђорђевић VII2, Христина Милутиновић V3, Дуња Тешић VII1, Софија...

ДАН ШКОЛЕ

ДАН ШКОЛЕ

Овај дан је посебан дан у години за све нас, јер нас подсећа на заједничке тренутке, напоре и успехе које смо постигли као једна велика школска породица. Школа је много више од зграде у којој учимо. То је место где се рађају пријатељства, где се стичу прва знања и где...