ПРОМОЦИЈА И РАЗВОЈ ЖЕНСКОГ СПОРТА У СРБИЈИ

January 17, 2018

Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржало је иницијативу Марије Маљковић за промоцијом женског спорта и пружање подршке девојчицама да се баве спортом. Анкета је спроведена у свим школама, а резултати у ОШ „Скадарлија“ су следећи.

У анкети је учествовало 212 од укупно 234 ученице од 1. до 8. разреда. Анкета се састојала од 6 питања.

  • Прво питање гласи – Да ли се бавиш спортом? Око 70%, тј. 152 девојчице одговориле су потврдно. Иако ово јесте очекивано, задовољни смо што је оволико број девојчица укључен у бављење спортом ван редовне наставе физичког васпитања.
  • Друго питање гласи – Којим спортом се бавиш? Наше девојчице од 1. до 4. разреда се навише баве гимнастиком и пливањем, а оне мало старије од 5. до 8. разреда одбојком. Са ова три спорта обухваћено 87 испитаница. Осталих 125 девојчица баве се скоро свим другим спортовима (кошарка, борилачке вештине, плесови, бициклизам, кајак, веслање, тенис, мачевање, куглање, шах, јахање, атлетика, скок у воду).
  • На треће питање – Колико времена у току недеље посвећујете бављењу спортом, половина девојчица је одговорила 2 и 3 пута недељно, иако има и оних који тренирају сваки дан.
  • Четврто питање односи се на разлоге небављења спортом. На ово питање је врло мало девојчица дало одговор, али као два одговора издвојили су се недостатак времена и новца.
  • Пето питање гласи – Ако бисте имале могућност да се бавите неким спортом, који би то спорт био? 56 девојчица би волело да се баве спортовима којима се њихове другарице већ баве: гимнастика, пливање, одбојка. Спомињу се још и кошарка, фудбал, борилачке вештине.
  • Шесто питање односи се на то да ли имају амбицију да постану врхунске спортисткиње. Скоро све би волеле то. Са годинама тај проценат опада, али и даље преко 50% девојчица жели да буде врло успешно.

И на крају, додали бисмо да је одређен број девојчица из наше школе већ јесте успешно у спорту који тренирају. Неке су већ репрезентативке и државне првакиње.

Анкету обрадиле:
Невена Лимић
Марија Николић

повезане вести

Нови литерарни успеси

Нови литерарни успеси

На традиционалном међународном литерарном и ликовном конкурсу „Најлепша мама на свету, моја мама”, у организацији Дечјег савеза града Врања, наша ученица Петра Пауновић Кудић из одељења 5/3 освојила је треће место. Песма носи назив „Моја мама”, а стихови ће се наћи у...

НАШИ ПРЕДШКОЛЦИ

НАШИ ПРЕДШКОЛЦИ

Игра је за дете стваралачка прерада стварности и чин замишљања искуства.  Игра је машта у акцији и форма истраживања. Дете има урођену мотивацију да учи и сазнаје.Деца као социјална бића, која се играју, живе и уче уз друге и са другима, воле да буду у заједници...

Анђелија Филиповић у антиратној драми „Баук”

Анђелија Филиповић у антиратној драми „Баук”

Анђелија Филиповић је наша млада глумица из одељења 5/4. Овога пута глумила је у антиратној драми „Баук” редитеља Горана Радовановића. Овај филм ће светску премијеру доживети 20. априла 2024. у оквиру такмичарског програма 46. Међународног филсмог фестивала у Москви....