СПАСОВДАНСКА ЛИТИЈА

June 26, 2023

Године 2023. по рођењу Христовом одржана је Спасовданска литија у Београду.  

Литију је предводио  Његова Светост Патријарх српски г.  Порфирије. За њим су ишли вероучитељи и ђаци београдских осовних и средњих школа. Литија се кретала од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве и почела је у 19 часова.

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, Београд је као своју славу узео је  Спасовдан. Спасовдан је покретни празник, везан за Васкрсење Христово. Пада увек четрдесети дан по Васкрсу. Овогодишња слава престоног Београда, Вазнесење Господње, и традиционална Спасовданска литија је била 25. 05. ове 2023. године. 

Литија је била мирно кретање свих  људи који су се молитвно кретали од Вазнесењске цркве до Храма Светог Саве.  Тихо и мирно сви су се кретали под притиском велике  туге због страдања и губитка живота наших младих људи у градским општинама Врачар и Младеновац, због злочина у коме су страдали најневинији: млади. Овогодишња Литија је била  у знаку речи Светог владике Николаја Жичког и Охридског: Молитвом измолимо благословени мир међу људима!

Убиства у школи су се десила  на дан када се празнује наш велики светитељ, просветитељ, учитељ. Дан Светог владике Николаја Жичког и Охридског. Зато је на челу Литије био кивот са моштима Светог владике Николаја која се чувају у манастиру Лелић код Ваљева . Десио се и на дан по коме наш велики романтичарски песник Чика Јова Јовановић добио надимак Змај. Злочин у основној школи се десио 03. маја 2023.године. 

Киша је неколико пута падала. Али то није спречило народ да дође до Храма Светог Саве. Било је мирно и величанствено.

На позив  Цркве и свог вероучитеља су се одазвали двоје ђака из наше школе: Теона Јовановић са  родитељима  и Тодор Илић са гитаром. И Теона и Тодор на грчком језику значе Божији дар. То је исто име у мушком и женском  виду. Девојчица и дечак.  Два Божија дара из основне школе Скадарлија. И баш ти мали Божији дарови су се одазвали позиву наше Цркве и и са свима прошетали до Храма.

Бог им дао здравља и среће.

Вероучитељ Тања Богдановиић                                                                                                                                                                       Београд 2023

повезане вести

РЕЗУЛТАТИ 49. МАТЕМАТИЧКОГ ТУРНИРА

Наша школа је и ове године учествовала на Архимедесовом математичком турниру (Првенство основних школа Републике Србије у математици), које је одржано 18. 5. 2024. на Бановом брду.  Школа је добила ПОХВАЛУ, за коју је заслужна петочлана екипа:  Ева Доманџић...

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Мала књига о великим стварима“

У уторак, 4. јуна 2024. године, угостили смо у нашој школској библиотеци ауторку књиге „Мала књига о великим стварима“ Марију Манојловић. И управо је тако и текао наш разговор, говорили смо о великим и важним стварима подстакнути наизглед овом малом књигом. Причу...