Месец мај је месец наше школе. Овог маја смо Дан школе обележили радионицама научног кувара и како доликује једном рођендану школе сладили смо се у његову част. Инспирисани дружењем са ауторком књиге „Научни кувар“ Зораном Курбалијом Новичић пожелели смо да истражимо кување и науку у нашем одељењу. Како експериментисање у кухињи захтева и време и стрпљење, кувало се код куће, а резултате рада и објашњење поступака делили смо са другарима у школи.
Сазнали смо зашто и када кукуруз кокичар пуца, открили смо тајну укусног чипса, истражили причу о шећеру и променама при загревању, упознали се са процесом кристализације, шта је, чему служи и како ради сода бикарбона, пут чоколаде кроз простор и време, шта је желе и како настаје, испробали научни сладолед и како га замрзнути без замрзивача, слушали о цимету и ванили – чудесним биљкама… Јели смо сладолед, мафине, ролнице од цимета, желе, карамел бомбоне, чоколаду – више врста, пили смути, пробали лизалице, здрав чипс од јабука, кокице, чоколадне банане.
Занимљиве активности, креативни материјали, рецепти, поступци и објашњења научних феномена и механизама испунили су учионицу трећака овог маја.
Мерили смо, мућкали и чекали да се догоди магија. Кухиња се претворила у научну лабораторију, а ми у праве мале научнике. Јер, наука је свуда око нас… чак и у кухињи.





